Även om jag har odlat dahlior i snart tjugo år känner jag samma obeskrivliga glädje varje höst när mina dahlior trots kortare dagar och svalare nätter fortsätter att blomma och blomma.
För oss som älskar att ha trädgården som en levande del av livet hela året innebär hösten för oss dahliaodlare att vi ska ta upp alla knölar när första frosten gjort sitt första besök. Förfallet går fort och det räcker med en enda frostnatt för att förvandla en rabatt till en enda stor sörja. För att upptagningen och vinterförvaringen ska bli så lyckad som möjligt finns det några bra knep att ta till.
Det är lätt att tro att man kommer ihåg vilken som är vilken av dahliorna när man står och tittar på sin rabatt en solig dag i september, men jag kan lova att du inte kommer kunna skilja dem åt efter att frosten gjort sitt. Dahlians stjälk och blommor är så saftspända av vätska att varenda cell sprängs när de fryser för att därefter tina nästa dag. Kvar blir en mörk och kladdig stjälk och ibland, om man har tur några oförstådda kronblad som gör att man kanske kan gissa sig till vad man håller i handen.
Så här är mina bästa tips!
En namnlapp i jorden .Jag gräver alltid ned en namnlapp när jag planterar knölarna i juni; en plastetikett som jag sätter löst runt knölen, antingen i en lös tråd eller i en gummisnodd. Poängen är att snöret eller tråden inte får skära in i knölen när det växer under säsongen. Etiketten bör inte synas, dels för att det är fult men också för att skatorna är där och drar i dem och kan norska skada. En nedgrävd namnskylt gör en dahliaodlares liv så mycket enklare.

Märk knölarna i god tid. Om du inte har en nedgrävd lapp bör du märka dina dahlior nu på hösten innan de blir förstörda. Sätt på en hängetikett med namn eller kanske ett nummer om du märker knölarna efter något eget system.
Tyvärr har jag förstått att många inte har fått de dahlior som man beställt från olika handlare. Det verkar som om handeln har en del att ta tag i när det gäller fuskade, slarviga leverantörer. Förutom att man självfallet ska klaga hos handlaren och reklamera köpet så måste du nu hålla koll på vilken knöl som levererats med fel namn. Jag menar så här; om du har märkt din knöl vid planteringen och inte ändrar namnet nu när du vet att det faktiskt var en helt annan knöl så kommer du garanterat blanda ihop knölarna och plantera den nästa år igen om du inte noterar felet och märker om knölen. Passa därför på att ta foto på knölen, fråga handlaren eller i något forum på nätet vilken sort det kan vara. Kanske kan du komma fram till rätt namn den vägen. Kanske är det trots allt en sort du vill spara? Felleveranser behöver förstås inte betyda att de inte är vackra men kanske ändå inget för din trädgård eller balkong, men det är alltid bra med ett namn.
Även frösådder går att spara. Om du frösått dahlior i år har du med all säkerhet fått upp mängder med olika sorter och färger. Sätt en garntråd runt stjälken på de som du vill spara och resten får hamna på komposten.
Passa på att dokumentera utseendet.Dahlior älskar vatten, sol och näring. Det gör att höjden på dahliorna och kanske även i viss mån blommans storlek kommer att påverkas av odlingsförutsättningarna under varje odlingssäsong. Om du skriver ned några stödord om varje sort lär du dig snart hur de varierar och vad du kanske bör tänka på inför nästa säsong. Kanske lite mer vatten? Mer näring? Över tid blir du en bättre odlare med bättre koll på förutsättningarna i din trädgård.
Anteckningarna är också superbra att ha som stöd för minnet till vintern när du sitter med nästa säsongs beställningar.
Plast eller träetikett? Här måste man känna efter själv vad som känns bäst, huvudsaken är att om du köper plastetiketter ska de vara av bra kvalité och hålla i många år. Skriver du med blyerts går det bra att sudda bort namnet och använder du spritpenna kan du ta bort texten med lite aceton på en tuss, oavsett vilket går de att använda i många år. Jag är nog inne på femte eller sjätte året med mina plastetiketter och de är utmärkta att gräva ned under jord. Större märkpinnar i trä använder jag för första gången i vår odling i Klarälvsdalen och de ska jag utvärdera efter säsongen som gått.
Om du märker varje knöl med namn nu på hösten kommer upptagningen av knölar gå så mycket lättare och smidigare. Tro mig.